Bol

Bol je najstarije i najčešće čovjekovo iskustvo. Predstavlja globalni javnozdravstveni, socijalni i gospodarski problem jer utječe na funkciju, radnu sposobnost i kvalitetu života.

Postoje brojne definicije boli, ali najčešće se koristi definicija Međunarodnog udruženja za izučavanje boli koja glasi: „Bol je neugodan osjetni i emocionalni doživljaj povezan sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva. Riječ je o osjećaju, u dijelu ili dijelovima tijela, koji je uvijek neugodan i zato predstavlja emocionalni doživljaj”. Dakle, pod pojmom boli podrazumijeva se mnoštvo neugodnih osjećaja, a zadatak im je što je moguće brže upozoriti na štetno djelovanje nečeg izvan organizma ili na pojavu bolesti u samom organizmu. Tako zapravo bol ima ulogu zaštite organizma.

Dvadeset posto (20%) odrasle populacije pati od srednje jake ili jake boli koja traje najmanje 6 mjeseci. Jedna od najzastupljenijih je mišićno-koštana bol, pa je tako 29 % ukupno izgubljenih radnih dana uzrokovano upravo mišićno-koštanom boli.

Bol je također specifična s obzirom na spol, pa se tako dismenoreja, odnosno bolna menstruacija, pojavljuje u 40 - 90 % žena. Impresivan je i podatak da 20 % djevojaka izostaje s nastave zbog dismenoreje.

U razvoju osjeta boli postoji nekoliko komponenata: potrebna je prisutnost podražaja koji se nalazi ili na površini tijela, kao primjerice ubod ili opeklina ili u unutrašnjim organima, a koji dovodi do oštećenja tkiva i oslobađanja podražajnih tvari. Po cijelom se tijelu nalazi bezbroj osjetnih tjelešaca ili receptora koji reagiraju na podražajne tvari i prenose podražaj preko živaca do leđne moždine te dalje do velikog mozga, gdje je smješten centar za bol.

Svatko različito doživljava bolni podražaj, a to će ovisiti i o psihičkom stanju i utjecaju okoline.

Prema duljini trajanja, bol se dijeli na akutnu i kroničnu, a prema uzroku na bol od maligne bolesti, prijeloma, srčanog udara i sl.

Akutna bol je normalan, prirodni odgovor na neki podražaj, primjerice kemijski, temperaturni ili mehanički, a koji nastaje nekim postupkom, ozljedom ili u sklopu akutne bolesti. Traje od nekoliko sati do nekoliko dana, relativno se lako lokalizira, a pacijent je teško podnosi. Izlječenjem osnovne bolesti nestaje i bol, međutim, ako se akutna bol ne počne liječiti pravovremeno i uspješno, može se razviti u kroničan tip boli.

Kronična bol se razvija postepeno, traje mjesecima i godinama, teško ju je lokalizirati, često je rasprostranjena po cijelom tijelu i teško se liječi. Ako se uzrok boli ne može zadovoljavajuće liječiti, bol prelazi u kroničnu.

Ljudi individualno doživljavaju bol. S obzirom da ne postoji objektivan način mjerenja jačine boli, liječnici se koriste različitim skalama kojima bolesnik sam procjenjuje jačinu vlastite boli. Najviše se koristi ljestvica „VAS“, odnosno „vizualna analogna skala“ s pomoću koje se od pacijenta traži da na 10 cm dugoj crti pokaže mjesto koje, prema njegovoj procjeni, odgovara intenzitetu njegove boli, a na drugoj strani očita se broj prema ljestvici VAS. Ljestvica izraza lica je posebna skala na kojoj su iscrtana lica od onih sa osmjehom do lica u suzama. Takva je ljestvica pogodna za procjenu boli kod djece i osoba s kojima je verbalna komunikacija ograničena. Numerička ljestvica predstavlja skalu od 0 – 10, pri čemu je 0 stanje bez boli, a 10 predstavlja najjaču bol.

Individualni pristup je ključan kod liječenja boli. Uvijek je potrebno utvrditi mehanizam nastanka boli i procijeniti intenzitet na osnovu kojeg određujemo odgovarajuću terapiju. Lijekove je potrebno pravilno dozirati uz prevenciju mogućih nuspojava u redovitom ambulantnom liječenju. Odabir lijeka ovisit će o brzini djelovanja samog lijeka, njegovom protuupalnom djelovanju, jednostavnosti primjene i mogućim nuspojavama.

Jedan od najčešćih lijekova za liječenje boli je ibuprofen. To je nesteroidni protuupalni lijek (NSAR) čije djelovanje ublažava upalu i bol. Ibuprofen također snižava i povišenu tjelesnu temperaturu.

Brufen® Effect široko je dostupan u Bosni i Hercegovini u prilagodljivim formulacijama i veličinama doziranja. Obratite se svom ljekaru ili farmaceutu ako niste sigurni u ispravno doziranje i obavezno proučite priloženu uputu o lijeku prije početka uzimanja bilo kakvih lijekova.

Brufen® Effect (ibuprofen) koristi se za kratkotrajno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrenu, zubobolju, bol u mišićima, ozljeda mekih tkiva kod iščašenja i uganuća, menstrualnu bol (dismenoreju) te simptome obične prehlade uključujući i povišenu temperaturu.

Podaci dostupni u regulatornoj službi kompanije Viatris.

Ibuprofen

Ibuprofen je protuupalni lijek za ublažavanje boli koji je primjeren u slučaju privremene boli. Dostupan je u različitim oblicima: u tabletama i u obliku granula za oralnu primjenu kao i sirupu za djecu. Dolazi i u različitim jačinama ovisno o Vašim potrebama.

Saznajte više

Napuštate Brufen® Effect stranicu

Povezujete se sa internetskom stranicom koja nije u vlasništvu niti pod kontrolom Viatris. Viatris nije odgovoran za sadržaj ove stranice kao niti daljnjih poveznica.
Molimo Vas pritisnite U REDU za nastavak ili NATRAG za povratak na Brufen® Effect internetsku stranicu.