Tenzijski tip glavobolje

Tenzijski tip glavobolje najčešći je tip glavobolje u općoj populaciji. Javlja se u gotovo svim dobnim skupinama, kod žena u nešto većem broju u odnosu na muškarce.

Tipično za tenzijski tip glavobolje je da je bol blagog do umjerenog intenziteta, obostrana i nepulsirajuća, poput osjećaja stezanja obruča oko glave, pritiska u glavi ili težine na glavi i ramenima. Ponekad je praćena osjetljivošću na svjetlo ili zvukove, rijetko i mučninom, ali bez pogoršavanja pri uobičajenim tjelesnim aktivnostima.

Prema Međunarodnom udruženju za glavobolje tri su podtipa tenzijskog tipa glavobolje:

  • rijetki epizodički, s glavoboljom koja se javlja do jednom u mjesecu (manje od 12 glavobolja u godini)
  • učestali epizodički, s glavoboljom prisutnom do 14 dana u mjesecu
  • kronični, s glavoboljom učestalijom od 14 dana u mjesecu.

Epizodička tenzijska glavobolja najzastupljeniji je podtip. Povezuje se sa stresnim situacijama, umjerenog je intenziteta i prestaje spontano ili uz korištenje analgetskih lijekova te stoga zbog nje bolesnici najčešće ne traže medicinsku pomoć, već kupuju lijekove za koje im nije potreban liječnički recept.

Kronična tenzijska glavobolja obično traje danima, često je praćena osjetljivim perikranijalnim mišićima i rezultira umjerenim ograničenjem u aktivnostima svakodnevnog života. Genetska predispozicija veže se uz razvoj ovoga podtipa tenzijskog tipa glavobolje.

Uzroci tenzijskog tipa glavobolje nisu sasvim poznati dok se glavnim provocirajućim čimbenicima smatraju stres i psihička napetost.

Za liječenje epizodičkih tenzijskih glavobolja preporučuje se uzimanje analgetika poput paracetamola, nesteroidnih protuupalnih lijekova i kombiniranih analgetika. Kod kroničnog tipa preporučuje se i preventivno liječenje. Uz lijekove mogu se koristiti i nefarmakološke metode kao što su kognitivno-bihevioralna terapija, relaksacijske tehnike i biofeedback metoda, kojima je cilj prepoznavanje provocirajućih čimbenika i mijenjanje vlastite reakcije na iste.

Kliničkim pregledom bolesnika s tenzijskim tipom glavobolje, kao ni dijagnostičkim pretragama (laboratorij, elektroencefalogram, kompjuterizirana tomografija), ne nalaze se druge promjene, što ovaj tip glavobolje svrstava u skupinu primarnih glavobolja. Ukoliko se radi o učestalom epizodičkom ili kroničnom tipu tenzijskih glavobolja, pregled liječnika je bitan zbog definiranja tipa glavobolje u cilju izbora terapije te eventualnog isključivanja drugog uzroka glavobolje. Ispravnim terapijskim pristupom sprječava se napredovanje akutnog u kronični tip glavobolje i razvoj eventualnih nuspojava liječenja analgeticima.

Brufen® Effect široko je dostupan u Bosni i Hercegovini u prilagodljivim formulacijama i veličinama doziranja. Obratite se svom ljekaru ili farmaceutu ako niste sigurni u ispravno doziranje i obavezno proučite priloženu uputu o lijeku prije početka uzimanja bilo kakvih lijekova.

Brufen® Effect (ibuprofen) koristi se za kratkotrajno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrenu, zubobolju, bol u mišićima, ozljeda mekih tkiva kod iščašenja i uganuća, menstrualnu bol (dismenoreju) te simptome obične prehlade uključujući i povišenu temperaturu.

Podaci dostupni u regulatornoj službi kompanije Viatris.

Migrena

Migrena je vrlo jak uzrok glavobolje koji je nemoguće ignorirati. Često rezultira mučninom i povraćanjem. Brufen® Effect dokazano pomaže kod ublažavanja simptoma migrene.

Saznajte više

Vrućica

Vrućica je normalni dio procesa kojim se tijelo bori protiv infekcije bakterijama i virusima. Za ublažavanje simptoma vrućice često se primjenjuje ibuprofen. Tijelo se još uvijek može boriti protiv infekcije, čak i kada više nema vrućice.

Saznajte više

Napuštate Brufen® Effect stranicu

Povezujete se sa internetskom stranicom koja nije u vlasništvu niti pod kontrolom Viatris. Viatris nije odgovoran za sadržaj ove stranice kao niti daljnjih poveznica.
Molimo Vas pritisnite U REDU za nastavak ili NATRAG za povratak na Brufen® Effect internetsku stranicu.