Vježbanje za liječenje boli

Vježbanje je blagi i prirodni lijek kojim se ublažava bol. Endorfini koji se stvaraju tijekom fizičkog kretanja imaju učinak sličan osjećaju koji se javlja kada se smijemo. Zbog toga je vježbanje ponekad uključeno u program liječenja kronične boli.1

Postoji puno stanja koja mogu uzrokovati bol. Artritis i problemi u donjem dijelu leđa mogu biti iscrpljujući i uzrokovati da oboljele osobe postanu gotovo nepokretne. Međutim, usprkos osjećaju da se nikada više ne želite pomaknuti, vježbanje bi moglo biti jedan od načina ublažavanja boli i neugode koja se javlja kod takvih stanja. Postoje i druga bolna stanja koja se mogu ublažiti vježbanjem. Mnoge žene osjećaju smanjenu menstrualnu bol tijekom i nakon vježbanja. Ukočenost mišića u vratu i ramenima, ili zapravo bilo gdje u tijelu, može se poboljšati pomoću laganih i ispravno izvedenih kretnji i istezanja.1

Kako vježbati

Jedno od glavnih načela liječničke profesije je „nikome ne nauditi“. Stoga se može činiti kako je uputa za vježbanje u situacijama kada je svaki pokret bolan u suprotnosti s ovim temeljnim načelom, no zapravo, kod osoba koje osjećaju određene vrste boli u leđima, bol koju osjećaju pri kretanju može biti neugodna, no ne može im naškoditi. Savjetujte se sa svojim liječnikom prije izvođenja vježbi koje su vam neugodne ili koje pojačavaju vašu bol. Vaš liječnik će vam moći pružiti dodatne savjete ili vas uputiti fizioterapeutu koji će s vama raditi na osmišljavanju programa vježbanja ciljano usmjerenog na, na primjer bol u donjem dijelu leđa ili neko drugo stanje.

Podrška u liječenju boli

Pozitivni učinci ispravno izvedenih vježbi na bolna stanja danas su dobro poznati. Ako ste započeli s programom vježbanja koji bi vam trebao pomoći u liječenju boli, možda vam je potrebna i mala dodatna pomoć kako bi se lakše pokrenuli i zadržali motivaciju.

Brufen® Effect široko je dostupan u Bosni i Hercegovini u prilagodljivim formulacijama i veličinama doziranja. Obratite se svom ljekaru ili farmaceutu ako niste sigurni u ispravno doziranje i obavezno proučite priloženu uputu o lijeku prije početka uzimanja bilo kakvih lijekova.

Brufen® Effect (ibuprofen) koristi se za kratkotrajno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrenu, zubobolju, bol u mišićima, ozljeda mekih tkiva kod iščašenja i uganuća, menstrualnu bol (dismenoreju) te simptome obične prehlade uključujući i povišenu temperaturu.

Podaci dostupni u regulatornoj službi kompanije Viatris.

Bol u leđima

Bol u leđima je čest problem. Bolove u leđima često uzrokuje ukočenost mišića. Kod ublažavanja nelagode može pomoći kretanje i lagano vježbanje.

Saznajte više

Uganuća i istegnuća

Uganuća i istegnuća su različite ozljede, no stanja su slična i oba podrazumijevaju bol. Može doći i do oticanja i upale, pa protuupalni lijekovi protiv bolova kao što je Brufen® Effect može pomoći ublažiti blagu do srednje jaku bol uzrokovanu uganućima i istegnućima.

Saznajte više

Napuštate Brufen® Effect stranicu

Povezujete se sa internetskom stranicom koja nije u vlasništvu niti pod kontrolom Viatris. Viatris nije odgovoran za sadržaj ove stranice kao niti daljnjih poveznica.
Molimo Vas pritisnite U REDU za nastavak ili NATRAG za povratak na Brufen® Effect internetsku stranicu.