Kakvu ulogu igra vrućica?

Svi dobro poznajemo osjećaj vrućice. No kada se osjećate zaista loše, koji je najbolji lijek za vrućicu i kada bi trebali potražiti liječničku pomoć u slučaju vrućice?

Vrućica predstavlja stanje kod kojeg je tjelesna temperatura povišena znatno iznad normalne i može biti popraćena osjećajem zimice ili vrućine koji se izmjenjuju, kao i prekomjernim znojenjem ili osjećajem pothlađenosti i znojavosti. Vrućica je normalni dio tjelesnih procesa kojima se tijelo bori protiv bakterijskih i virusnih infekcija, jer povišena temperatura osigurava povoljnu okolinu za vaš imunološki sustav, koji se tada može boriti s infekcijom. Ako je vaša vrućica popraćena uobičajenim simptomima prehlade ili gripe i ukoliko nestane nakon nekoliko dana, onda je najvjerojatnije bila riječ o infekciji i ne predstavlja razlog za zabrinutost. Kontaktirajte svojeg liječnika ako vrućica traje dulje od tri dana ili ako je vaša tjelesna temperatura neprestano iznad 39.4 ˚C.

Kako se nositi s vrućicom

Vrućica može uzrokovati osjećaj umora, tupe boli i općenito lošeg stanja te je često popraćena i glavoboljom. Ako imate vrućicu, razmislite o tome da ne idete na posao (vaši suradnici će vam biti zahvalni što im nećete prenijeti svoju infekciju). Umjesto toga, pijte puno tekućine i nastojte odmarati što je više moguće. Vaš liječnik ili ljekarnik vam može preporučiti uzimanje lijekova za bolove koji su dostupni bez recepta, kao što je Brufen® Effect, kao i za ublažavanje simptoma koji dolaze s vrućicom.1 Protuupalni lijekovi mogu pomoći smanjiti samu vrućicu kontroliranjem vaše tjelesne temperature. Premda je svrha vrućice pomoći tijelu u borbi protiv infekcije, čini se kako snižavanje temperature ipak pomaže vašem oporavku.2

Snižavanje temperature pomoću Brufen® Effecta

Tijekom trajanja vrućice, možda nećete moći razmišljati dovoljno razborito, pa je dobro upoznati se s metodama sniženja povišene temperature prije nego se razbolite. Dobro poznavanje najboljeg lijeka, ali i ostalih metoda sniženja temperatura (tuširanje mlakom vodom, uzimanje dovoljno tekućine) znači da ćete biti u poziciji na siguran način liječiti sebe ili neku drugu osobu. Uzimanje visoke doze ili pogrešne kombinacije lijekova može biti potencijalno štetno, pa uvijek pročitajte etiketu na lijeku i izbjegavajte kombiniranje lijekova, osim ako to činite uz liječnički nadzor.

Brufen® Effect široko je dostupan u Bosni i Hercegovini u prilagodljivim formulacijama i veličinama doziranja. Obratite se svom ljekaru ili farmaceutu ako niste sigurni u ispravno doziranje i obavezno proučite priloženu uputu o lijeku prije početka uzimanja bilo kakvih lijekova.

Brufen® Effect (ibuprofen) koristi se za kratkotrajno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrenu, zubobolju, bol u mišićima, ozljeda mekih tkiva kod iščašenja i uganuća, menstrualnu bol (dismenoreju) te simptome obične prehlade uključujući i povišenu temperaturu.

Podaci dostupni u regulatornoj službi kompanije Viatris.

Vrućica kod djece

Novorođenčad je posebno osjetljiva na bolesti, pa ako je vaše dijete mlađe od 3 mjeseca, u slučaju da dobije vrućicu, trebali biste posjetiti liječnika. Saznajte kako pristupiti vrućici kod svog djeteta i može li Brufen® sirup (ibuprofen) biti učinkovit lijek za vrućicu kod djece.

Saznajte više

Lijekovi za gripu i prehladu

U usporedbi s relativno blagim simptomima obične prehlade, gripa je ozbiljnija bolest kod koje se oboljela osoba osjeća izrazito loše i može biti bolesna i tjednima

Saznajte više

Napuštate Brufen® Effect stranicu

Povezujete se sa internetskom stranicom koja nije u vlasništvu niti pod kontrolom Viatris. Viatris nije odgovoran za sadržaj ove stranice kao niti daljnjih poveznica.
Molimo Vas pritisnite U REDU za nastavak ili NATRAG za povratak na Brufen® Effect internetsku stranicu.