Vrućica kod djece

Vrućica se definira kao porast tjelesne temperature iznad 38 °C mjereno rektalno ili u uhu, aksilarno (pod pazuhom) iznad 37 °C i oralno (u ustima) iznad 37,5 °C. Vrućica je simptom bolesti, a ne bolest sama po sebi te je često korisna jer pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv infekcije. Najčešći uzrok vrućice su virusne infekcije, prvenstveno respiratornog sustava, kada su uz vrućicu najčešće prisutni i grlobolja, promuklost, kašalj i iscjedak iz nosa. Drugi najčešći uzrok su infekcije probavnog sustava, često uz bolove u trbuhu, proljev i povraćanje.

Rjeđi uzrok su bakterijske infekcije mokraćnih puteva, ždrijela, srednjeg uha i upale pluća, a vrlo rijetko autoimune, sistemske i zloćudne bolesti. Jedan od uzroka je i nicanje zuba kada se često pojavljuje blagi porast temperature. Važno je znati kako se vrućica može zapaziti i nakon cijepljenja i uzimanja lijekova, ali i uslijed dehidracije i predugog boravka djeteta na suncu. Kod pojave vrućice dijete često postaje mirnije ili plačljivo, toplog zažarenog lica i hladnijih okrajina, kao i blijede kože, uz „zacakljene“ oči. Vrućicu obično prati zimica i tresavica.

Sve navedene simptome treba shvatiti ozbiljno i na vrijeme reagirati. Iako se već samim dodirom često može ustanoviti da dijete ima povišenu temperaturu bitno je radi preciznog mjerenja kod kuće uvijek imati toplomjer. Tjelesna se temperatura može mjeriti na više mjesta – ispod pazuha (aksilarno), u anusu (rektalno), u uhu ili na čelu. Kod djece je međutim najpouzdanije aksilarno mjerenje.

Za snižavanje temperature koriste se lijekovi kao što su paracetamol ili ibuprofen.

Kod djece starosti do 18. godine života za snižavanje tjelesne temperature ne smije se primjenjivati acetilsalicilna kiselina zbog mogućih opasnih nuspojava. Uz lijekove važna je primjena fizikalnih metoda spuštanja tjelesne temperature. Kod djece se često koristi standardna metoda vlaženja tijela spužvom natopljenoj u mlakoj vodi. Važno je znati kako se djeca nikada ne smiju uranjati u hladnu vodu jer osim nelagode to može izazvati i drhtavicu, ali i dodatno daljnje povišenje tjelesne temperature.

Uz lijekove i spomenute fizikalne metode, neophodno je da dijete uzima dovoljno tekućine. Kod dojenčadi (djeca do prve godine života) kod pojave vrućice potrebno se odmah posavjetovati sa pedijatrom.

Ukoliko temperatura poraste do 39 °C rektalno, a dijete uz to navodi glavobolju, malaksalost, razdražljivost i pospanost ili se javljaju proljev i povraćanje, bolno i oskudno mokrenje te ukoliko boluje od neke kronične bolesti odmah je potrebno posavjetovati se s liječnikom.

Brufen® Effect tablete i granule kao i Dalsy® sirup široko su dostupni u Bosni i Hercegovini u prilagodljivim formulacijama i veličinama doziranja. Obratite se svom ljekaru ili farmaceutu ako niste sigurni u ispravno doziranje i obavezno proučite priloženu uputu o lijeku prije početka uzimanja bilo kakvih lijekova.

Brufen® Effect (ibuprofen) je namijenjen za primjenu u odraslih bolesnika i adolescenata starijih od 12 godina (tjelesne težine veće od 40 kg) za kratkotrajno simptomatsko liječenje: blage do umjerene boli poput glavobolje, zubobolje, boli nakon vađenja zuba, bolova u mišićima, menstrualne boli (dismenoreje) i za snižavanje povišene tjelesne temperature.

Dalsy® sirup (ibuprofen)  namijenjen je za primjenu kod odraslih i djece starije od 3 mjeseca (tjelesne težine veće od 5 kg). Dalsy® sirup koristi se za kratkotrajno simptomatsko liječenje blagih do umjerenih bolova kao što su primarna dismenoreja, zubobolja i za simptomatsko ublažavanje glavobolje, uključujući i migrenu, ozljeda mekih tkiva kod iščašenja i uganuća te povišene temperature i tegoba uslijed obične prehlade. Dnevno doziranje Dalsy® sirupa je 20 – 30 mg/kg tjelesne težine (1-1,5 ml/kg tjelesne težine), podijeljeno u više doza (3-4).


Podaci dostupni u regulatornoj službi kompanije Viatris.

Vrućica

Vrućica je normalni dio procesa kojim se tijelo bori protiv infekcije bakterijama i virusima. Za ublažavanje simptoma vrućice često se primjenjuje ibuprofen. Tijelo se još uvijek može boriti protiv infekcije, čak i kada više nema vrućice.

Saznajte više

Lijekovi za gripu i prehladu

U usporedbi s relativno blagim simptomima obične prehlade, gripa je ozbiljnija bolest kod koje se oboljela osoba osjeća izrazito loše i može biti bolesna i tjednima

Saznajte više

Napuštate Brufen® Effect stranicu

Povezujete se sa internetskom stranicom koja nije u vlasništvu niti pod kontrolom Viatris. Viatris nije odgovoran za sadržaj ove stranice kao niti daljnjih poveznica.
Molimo Vas pritisnite U REDU za nastavak ili NATRAG za povratak na Brufen® Effect internetsku stranicu.