Upalne bolesti mišićno koštanog sustava

Upala je primarno poželjan fiziološki odgovor našeg obrambenog imunološkog sustava na bilo kakvo oštećenje tkiva živim ili neživim uzročnicima kao što su bakterije, virusi, prenaprezanje, ozljede i strane tvari. Njime se nastoji ograničiti oštećenje, ukloniti štetni agens i omogućiti oštećenom tkivu normalan proces cijeljenja. Osobine upale su bol, crvenilo, oteklina, pojačana toplina i oštećenje funkcije zahvaćenog organa, odnosno dijela tijela. Ukoliko se upalni proces razbukta i izmakne samokontroli i regulatornim mehanizmima organizma, te ako nije na vrijeme prepoznat i adekvatno liječen, može dovesti do trajnih oštećenja.

Velika skupina mišićno koštanih bolesti su upalne reumatske bolesti. To su sistemske bolesti kod kojih se upala, osim na mišićno-koštanim strukturama, može pojaviti i na raznim drugim organima i organskim sustavima. Praćene su poremećajem općeg stanja i laboratorijskim odstupanjima (prvenstveno ubrzanom sedimentacijom i/ili povišenim C – reaktivnim proteinom). Načelno dolazi do upale većeg broja zglobova, što je praćeno izraženom jutarnjom zakočenošću, bolovima u mirovanju koji popuštaju razgibavanjem, jasnim oteklinama zglobova koji su topliji, a ponekad i crveni. Najčešće upalne reumatske bolesti su reumatoidni artritis, psorijatični artritis, ankilozantni spondilitis, reumatska polimijalgija i urični artritis (giht). Vrlo je važno ove bolesti prepoznati i početi liječiti što ranije jer u protivnom mogu dovesti do značajnog invaliditeta.

Za razliku od upalnih, kod degenerativnih mišićno-koštanih bolesti kao što su osteoartritis perifernih zglobova, križobolja i vratobolja nema poremećaja općeg stanja niti laboratorijskih odstupanja, a upalna zbivanja su lokalizirana. Bol se javlja u zahvaćenom zglobu/zglobovima ili dijelu kralježnice te se pogoršava kretanjem i aktivnostima, a popušta mirovanjem. Prisutno je ograničenje pokretljivosti, kraća jutarnja zakočenost, manje ili više izražena oteklina zgloba i u konačnici deformacija.

Treća, česta i važna skupina mišićno-koštanih bolesti su one koje nastaju prvenstveno kao sindromi prenaprezanja, a upalna zbivanja lokalizirana su u izvanzglobnim strukturama (tzv. teniski lakat, golferski lakat, petni trn, sindrom smrznutog ramena, skakačko koljeno, trkačko koljeno…).

Osnovni simptomatski lijekovi u liječenju svih mišićno-koštanih bolesti su nesteroidni antireumatici zbog svog izraženog protuupalnog i analgetskog djelovanja. Kod upalnih reumatskih bolesti, uz nesteroidne antireumatike, radi zaustavljanja napredovanja bolesti trajno se koriste i lijekovi koji na razne načine moduliraju naš imunološki odgovor. Značajan napredak u liječenju bolesnika s  reumatoidnim artritisom, psorijatičnim artritisom i ankilozantnim spondilitisom postignut je upotrebom bioloških i biosličnih lijekova. To su lijekovi koji ciljano blokiraju neke od ključnih molekula u upalnoj kaskadi i omogućuju odličnu kontrolu bolesti kod velikog broja bolesnika.

Od velike je važnosti i kontinuirana individualno prilagođena tjelovježba. Ukoliko u nepovoljnim okolnostima dođe do trajnih i značajnih oštećenja zglobova, mogu se raditi korektivni operativni zahvati i endoprotetski zahvati ugradnje „umjetnih zglobova“.

Rana dijagnoza, rano uvođenje i kontinuirana primjena protuupalne, imunomodulatorne i analgetske terapije prilagođene dijagnozi i individualnim karakteristikama svakog bolesnika preduvjet su usporenja, odnosno zaustavljanja nastanka trajnih oštećenja na mišićno-koštanim strukturama i očuvanja kvalitete života.

Jedan od najčešćih lijekova za liječenje boli i upale je ibuprofen. To je nesteroidni protuupalni lijek (NSAR) čije djelovanje ublažava upalu i bol, a također snižava i povišenu tjelesnu temperaturu.

Brufen® Effect široko je dostupan u Bosni i Hercegovini u prilagodljivim formulacijama i veličinama doziranja. Obratite se svom ljekaru ili farmaceutu ako niste sigurni u ispravno doziranje i obavezno proučite priloženu uputu o lijeku prije početka uzimanja bilo kakvih lijekova.

Brufen® Effect (ibuprofen) koristi se za kratkotrajno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrenu, zubobolju, bol u mišićima, ozljeda mekih tkiva kod iščašenja i uganuća, menstrualnu bol (dismenoreju) te simptome obične prehlade uključujući i povišenu temperaturu.

Podaci dostupni u regulatornoj službi kompanije Viatris.

Napuštate Brufen® Effect stranicu

Povezujete se sa internetskom stranicom koja nije u vlasništvu niti pod kontrolom Viatris. Viatris nije odgovoran za sadržaj ove stranice kao niti daljnjih poveznica.
Molimo Vas pritisnite U REDU za nastavak ili NATRAG za povratak na Brufen® Effect internetsku stranicu.