Istegnuće mišića i uganuće zgloba

Uganuća i istegnuća često se stavljaju pod zajednički nazivnik i, neovisno o području koje zahvaćaju i njihovom stupnju ozbiljnosti, metode liječenja često su iste. PRICE metoda uključuje zaštitu (eng. Protection), odmor (eng. Rest), led (eng. Ice), kompresiju (eng. Compression) i postavljanje ozlijeđenog dijela u povišenu poziciju (eng. Elevation), a koja je detaljnije prikazana niže.

Ljudi često teško razlikuju istegnuće od uganuća. Dobro je zapamtiti da je razlika u tome što istegnuće obično zahvaća mišiće i tetive i često je uzrokovano prekomjernim korištenjem ili upalom. Istegnuće mišića često se javlja kada činite previše repetitivnih pokreta, kada pukne mišić uslijed dizanja teškog tereta ili se prebrzo ili predaleko istegnete. S druge strane, uganuće pogađa zglobove i ligamente i često je posljedica iznenadne traume zbog koje zglob iskoči iz svog normalnog raspona pokreta, na primjer izvrtanje gležnja (uganuti gležanj).1

Bilo da ste istegnuli ili uganuli neku skupinu mišića ili zglob, prvo morate zaštiti to područje kako ne bi došlo do daljnjeg širenja ozljede i odmarati taj dio bez dodatnog naprezanja. Postupci koji pomažu kod uganuća i istegnuća uključuju primjenu leda u kraćim razdobljima, učvršćivanje zavojem ili nečim sličnim kako bi se smanjila oteklina i podizanje ekstremiteta kako bi oteklina splasnula.1

Simptomi istegnuća i uganuća

Glavni simptom kod uganuća i istegnuća je, naravno, bol kojom nas naše tijelo upozorava da je došlo do oštećenja. Može doći i do upale i oticanja koji ukazuju na oštećeno područje. Premda su oteklina i upala mehanizmi izlječenja organizma, previše jednog ili drugog može štetiti procesu izlječenja, stoga je opća preporuka korištenje leda i kompresija kako bi se one držale pod kontrolom. Ako osjećate jaku bol, nećete moći obavljati svakodnevne aktivnosti. U tom slučaju, prvo se posavjetujte s liječnikom. On vam može preporučiti korištenje protuupalnog analgetika kako biste kontrolirali bol. Lijekovi poput Brufen® Effecta preporučaju se kod istegnuća i uganuća.1

Brzo izlječenje

Ako ste pretrpjeli ozljedu, vaša prva želja je brz oporavak. Tim više ako ste zagriženi sportaš koji se želi čim prije vratiti na teren ili u dvoranu. Međutim, iako se ozlijeđenima često preporuča daljnja aktivnost, opasno je vratiti se vježbama visokog intenziteta prije no što je tijelo na to spremno. Stoga poslušajte savjet liječnika i pobrinite se da tijelu date dovoljno vremena kako bi vaši zglobovi i mišići zacijelili u potpunosti.

Unatoč ozljedi, možda ćete se morati vratiti na posao, brinuti se za djecu i nastaviti s uobičajenim aktivnostima u svom pretrpanom rasporedu. Ako ne možete normalno raditi zbog ozljede koja nije još zacijelila, tu je Brufen® Effect (ibuprofen) koji olakšava bol uzrokovanu uganućem i istegnućem. On će vam pomoći da nastavite s normalnim aktivnostima. Međutim, ako ste ozlijeđeni, najbolje je slijediti upute liječnika prije početka uzimanja lijekova poput analgetika. Posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni u ispravnu dozu i pažljivo pročitajte uputu o lijeku prije početka uzimanja bilo kakvih lijekova.

Brufen® Effect široko je dostupan u Bosni i Hercegovini u prilagodljivim formulacijama i veličinama doziranja. Obratite se svom ljekaru ili farmaceutu ako niste sigurni u ispravno doziranje i obavezno proučite priloženu uputu o lijeku prije početka uzimanja bilo kakvih lijekova

Brufen® Effect (ibuprofen) koristi se za kratkotrajno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrenu, zubobolju, bol u mišićima, ozljeda mekih tkiva kod iščašenja i uganuća, menstrualnu bol (dismenoreju) te simptome obične prehlade uključujući i povišenu temperaturu.

Podaci dostupni u regulatornoj službi kompanije Viatris.

Vježbanje i liječenje boli

Vježbanje može biti važan dio liječenja boli. Vježbanje se često preporučuje nakon ozljede kako bi pomoglo u procesu zacjeljivanja. Na primjer, bol koju uzrokuju ukočeni mišići u vratu i ramenima može se ublažiti pomoću odgovarajućeg programa vježbi za liječenje boli.

Saznajte više

Upala

Upala je općenito dobra stvar jer ona podrazumijeva da se tijelo bori s infekcijom. No upala istovremeno može biti i neugodna i bolna. Protuupalni lijekovi mogu pomoći.

Saznajte više

Napuštate Brufen® Effect stranicu

Povezujete se sa internetskom stranicom koja nije u vlasništvu niti pod kontrolom Viatris. Viatris nije odgovoran za sadržaj ove stranice kao niti daljnjih poveznica.
Molimo Vas pritisnite U REDU za nastavak ili NATRAG za povratak na Brufen® Effect internetsku stranicu.