Migrena

Migrena je najčešća primarna glavobolja, a definira se kao glavobolja koja traje od 4 do 72 sata. Obilježena je pulsirajućim karakterom, umjerenog do jakog intenziteta, uobičajeno je jednostrana te se pogoršava naprezanjem.

Kod migrene postoje i pridruženi simptomi: mučnina, povraćanje, preosjetljivost na buku, svjetlost ili mirise.

Bitna karakteristika migrene je da se javlja u napadima koji mogu biti vrlo žestoki. Napadaj migrenske glavobolje javlja se kao kaskada događaja koja može potrajati ne samo satima, nego i danima.

Učestalost migrene u općoj populaciji je oko 15 %. Češće se javlja u žena nego u muškaraca. Migrena se kod nekih može pojaviti već u djetinjstvu, dok se kod većine, odnosno 90 % slučajeva, javlja prije četrdesete godine.

Uzrok migrene je nepoznat, ali za nastanak napadaja migrene bitne su promjene krvnog protoka u arterijama mozga i lubanje koje se pokreću takozvanim okidačima napadaja, kao što su stres, opuštanje nakon stresa, stimulacija mirisima, slušna stimulacija, neke vrste hrane (sir, hrana s nitritima, čokolada, crno vino, agrumi), promjene u menstrualnom ciklusu.

Postavljanje dijagnoze migrene prvenstveno obuhvaća klinički pregled bolesnika, uz iscrpnu anamnezu i pitanja koja liječnika usmjeravaju na isključenje ostalih vrsta glavobolja.

Ostale metode dijagnostike kao što su elektroencefalografija, kompjuterizirana tomografija ili rendgenska snimka nisu specifične za migrenu, već više služe radi isključenja drugih bolesti.

Akutni napadaji migrene liječe se nespecifičnim općim analgeticima, ali i antiemeticima (lijekovima koji smanjuju mučninu), sedativima i specifičnim lijekovima koji inhibiraju samo bol u migreni.

Ukoliko su migrene učestale i javljaju se npr. četiri ili više puta mjesečno te ukoliko napad traje duže od 48 sati uz jaku onesposobljenost, bolesnicima se preporuča preventivno liječenje migrene i to lijekovima iz raznih skupina, kao i razne nefarmakološke metode.

Za neke bolesnike migrena je povremena, podnošljiva teškoća.

Za druge pak predstavlja razorno stanje koje može znatno narušiti kvalitetu života.

Liječenje je prema tome različito za svaku od navedenih skupina.

Brufen® Effect široko je dostupan u Bosni i Hercegovini u prilagodljivim formulacijama i veličinama doziranja. Obratite se svom ljekaru ili farmaceutu ako niste sigurni u ispravno doziranje i obavezno proučite priloženu uputu o lijeku prije početka uzimanja bilo kakvih lijekova.

Brufen® Effect (ibuprofen) koristi se za kratkotrajno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrenu, zubobolju, bol u mišićima, ozljeda mekih tkiva kod iščašenja i uganuća, menstrualnu bol (dismenoreju) te simptome obične prehlade uključujući i povišenu temperaturu.

Podaci dostupni u regulatornoj službi kompanije Viatris.

Glavobolja

Glavobolja je općenito vrlo česta pojava, no postoje različite vrste glavobolje koje na vas mogu utjecati na različite načine. Glavobolje mogu nastupiti u najnezgodnijim trenucima i mogu vas spriječiti u sudjelovanju u vašim svakodnevnim aktivnostima.

Saznajte više

Ibuprofen

Ibuprofen je protuupalni lijek za ublažavanje boli koji je primjeren u slučaju privremene boli. Dostupan je u različitim oblicima: u tabletama i u obliku granula za oralnu primjenu kao i sirupu za djecu. Dolazi i u različitim jačinama ovisno o Vašim potrebama.

Saznajte više

Napuštate Brufen® Effect stranicu

Povezujete se sa internetskom stranicom koja nije u vlasništvu niti pod kontrolom Viatris. Viatris nije odgovoran za sadržaj ove stranice kao niti daljnjih poveznica.
Molimo Vas pritisnite U REDU za nastavak ili NATRAG za povratak na Brufen® Effect internetsku stranicu.