Zubobolja i bol kod rasta umnjaka

Neki su sretnici i nemaju problema sa zubima, no ostalima su jako dobro poznate bol i patnja koje prate zubobolju ili bol u čeljusti.

Rijetki se sjećaju boli pri izbijanju prvih zubića, no gotovo da nema osobe koja u dječjoj ili odrasloj dobi nije iskusila jaku bol i neugodu koju uzrokuje zubobolja. Iako se smatra da zubobolju uzrokuje karijes, a tome je često tako, postoje i drugi razlozi za bol u čeljusti1. Primjerice, rast umnjaka je živa patnja koju mnogi iskuse u svojim tinejdžerskim i ranim dvadesetima. Rast umnjaka uzrokuje uznemirujuću bol u čeljusti koja se javlja s vremena na vrijeme i često je u punoj snazi u najnezgodnijem trenutku, primjerice na praznicima ili važnom ispitu. Neki svoje umnjake izvade i tako izbjegnu agoniju. Međutim, svatko može imati karijes ili upaljeno zubno meso u bilo kojem trenutku života.

Zubobolja – ometajuća vrsta boli

Možda je tome tako jer ne možemo normalno jesti ili zbog same blizine usta i mozga. Neovisno o razlogu, bol kod rasta umnjaka ili bilo koja druga zubobolja uistinu ometa i predstavlja pravo mučenje. Očiti prvi korak kod problema sa zubima je posjet stomatologu, no zubobolja ne bira vrijeme kad će napasti, primjerice, vikendom ili tijekom posjeta stranoj zemlji, kada nemamo pristup stomatološkoj usluzi na koju smo navikli. Stoga bi bilo poželjno poduzeti privremene mjere dok ne budete u mogućnosti potražiti stručnu pomoć stomatologa.

Brzo ublažavanje zubobolje i upale desni

Osim posjeta stomatologu, protuupalni lijekovi poput Brufen® Effecta (ibuprofen) mogu učinkovito ublažiti zubobolju. Iako neće riješiti problem karijesa koji uzrokuje zubobolju ili bol u čeljusti, ovi lijekovi učinkovito ublažavaju groznu bol i na taj način omogućavaju mirniji san i obavljanje svakodnevnih aktivnosti do odlaska stomatologu.

Kod rasta umnjaka, stomatolozi često preporučaju analgetike kao što je ibuprofen kako bi se ublažio osjećaj neugode kojeg uzrokuje probijanje zuba kroz desni. Ako se pokaže da je potrebno izvaditi umnjak, nesteroidni protuupalni lijekovi (engl. NSAID) poput Brufen® Effecta (ibuprofen) mogu ublažiti bol do samog vađenja zuba ili dok ne donesete odluku o vađenju zuba.2

Brufen® Effect široko je dostupan u Bosni i Hercegovini u prilagodljivim formulacijama i veličinama doziranja. Obratite se svom ljekaru ili farmaceutu ako niste sigurni u ispravno doziranje i obavezno proučite priloženu uputu o lijeku prije početka uzimanja bilo kakvih lijekova.

Brufen® Effect (ibuprofen) koristi se za kratkotrajno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrenu, zubobolju, bol u mišićima, ozljeda mekih tkiva kod iščašenja i uganuća, menstrualnu bol (dismenoreju) te simptome obične prehlade uključujući i povišenu temperaturu.

Podaci dostupni u regulatornoj službi kompanije Viatris.

Bolovi

Bolovi su dio života. No kada je bol toliko jaka da vas sprečava u uživanju u životu, vrijeme je da potražite pomoć. Brufen® Effect je uobičajeni lijek za blage do srednje jake bolove.

Saznajte više

Upala

Upala je općenito dobra stvar jer ona podrazumijeva da se tijelo bori s infekcijom. No upala istovremeno može biti i neugodna i bolna. Protuupalni lijekovi mogu pomoći.

Saznajte više

Napuštate Brufen® Effect stranicu

Povezujete se sa internetskom stranicom koja nije u vlasništvu niti pod kontrolom Viatris. Viatris nije odgovoran za sadržaj ove stranice kao niti daljnjih poveznica.
Molimo Vas pritisnite U REDU za nastavak ili NATRAG za povratak na Brufen® Effect internetsku stranicu.